Lys over land! Tips til et godt vinterhumør

ANNONCE

Dagene bliver koldere og lyset udenfor svinder i takt med, at vi bruger mere og mere tid indenfor. Det skumrende vintermørke udenfor vinduerne indbyder ikke ligefrem til større aktiviteter, så ofte ender vi med at bruge hverdagsaftenerne foran den ene eller anden slags skærm – helt passiv og måske lidt utilfreds over bare at sidde og stene.

Men vinteren er også en tid, hvor du kan få sat gang i din hjemme-kreativitet ved hjælp af små ændringer i dine omgivelser. Her er tre gode tips til, hvordan du kommer i strålende vinterhumør.

  1. Lys – helt ud i hjørnerne!

Hvad er det første du gør, når du kommer hjem til en mørk lejlighed? Tænder alt lyset selvfølgelig! Og ofte føles det stadig mørkt, selvom både loftslampe, væglampe og lampen over køkkenbordet er tændt. Det er måske ikke engang fordi du rent praktisk skal bruge så meget lys – det er mere en slags afværgen af det onde mørke!

Det er det oplivende og hyggelige lys, som ikke pinedød har en praktisk rolle, der gør en forskel. Vi har alle prøvet at sidde alene og spise havregryn i et køkken, hvor køkkenbordet føltes som den eneste lysende, øde ø i miles omkreds. Så investér lidt i lyskæder, et par stilige lampetter eller en slank gulvlampe til rummenes triste hjørner. Og du behøver ikke engang gå i de store boligbutikker, hvor du kun kan få de samme designs som alle andre, for på nettet findes efterhånden et væld af netbutikker med et bredt og inspirerende udvalg – og ofte med fri fragt og gode rabatter.

  1. En “lampeskærm” til dit skærmlys

Du har helt sikkert allerede hørt om det – alle de forskellige skærme, som vi bruger i vores arbejde og fritid udsender primært blåligt lys. Det står i skærende kontrast til vores naturlige lyskilde, solen, hvis stråler befinder sig i det rødlige lysspektrum. Vores øjne anstrenges i det grelle lys og vores søvn kan blive forstyrret – og så er vinter-tristheden godt på vej. Alt det ved du selvfølgelig allerede – men har du handlet på det? Der findes mange professionelle, specialiserede apps til computere såvel som smartphones – prøv fx at installere det gratis program f.lux, indstil det til dine personlige præferencer, og se om  det ikke hjælper på trætte øjne såvel som sengetider.

  1. Dit helt eget analoge hjørne

Har du et kreativt projekt, du har måttet sætte på pause over sommeren, hober stakken af ulæste bøger sig op eller har du en liste med musik, som du ville ønske, at du bare kunne sidde og nyde at høre, uden afbrydelser? Den sure danske vinters største fjende er – ja, du ved det – hygge! Men har du egentlig en krog i huset, hvor du bare kan fordybe dig og glemme resten af verden? Altså et fuldstændig “analogt hjørne”, hvor du kun skal forholde dig til bogen og teen foran dig, eller en lille arbejdsplads, hvor du kan dykke ned i dit kreative projekt uden det helt store besvær?

Omgivelser betyder meget for éns vaner – og hvis du virkelig savner nye vaner og mere gåpåmod til dine projekter, så er det bestemt værd at rokere lidt rundt i indretningen. Om ikke andet, så for at gøre vinteren lidt gladere – der er altid lys, hvis vi husker at tænde det!

Share