Blåt lys fra elektroniske skærme er skadeligt for dig 

I et moderne og teknologisk udviklet samfund udsættes vi mange gange i løbet af en dag for skærme som udsender det omtalte blå lys – på engelsk betegnet som bluelight. Undersøgelser har vist at blåt lys er skadelige for os, og særligt hvis vi eksponeres for høje doser uden dagslys. Oplever du symptomer på Computer Vision Syndrome (CVS) så er et par bluelight briller løsningen.  

Mængden af mennesker som oplever urolig og usammenhængende søvn stiger og det kan i den grad skyldes at vi bliver eksponeret for mere og mere blåt lys fra skærmene i vores dagligdag. Blåt lys udsendes nemlig fra størstedelen af de skærme som produceres nu til dags, og det vil sige at du fra din computer, din mobiltelefon, din tablet og dit fjernsyn bliver udsat for blåt lys.  

Mennesker som lider af symptomer på for høj eksponering af blåt lys, underordner man under syndromet Computer Vision Syndrone, også forkortet til CVS. Hvis du derfor oplever symptomer på dette, anbefales det at man anskaffer sig et par bluelight briller. Du kan finde pæne bluelight briller lige her https://bluelight-briller.dk/. De særlige bluelight briller er beregnet til at blokere det blå lys som udsendes fra skærmene, og på den måde kan du stadig anvende skærmene uden at skulle bekymre dig om det skadelige blå lys.  

Blåt lys – hvorfor eksponeres vi for det? 

Blåt lys kaldes som det gør fordi det har bølgelængden 400-450 nm. Menneskets øje er i stand til at se en række farver som ligger indenfor det som kaldes det synlige spektrum. Spektrummet dækker over bølgelængderne 380 – 700 nm, og de farver som man kan se i dette spektrum kaldes for spektrum farver og inkluderer, blå, rød, gul, grøn, turkis, forgange og lille.  

Der findes også lys som vi ikke kan se, dette er fx UV stråler, som også er skadelige for os. Grunden til at blåt lys udsendes fra skærme, er fordi at blåt lys er en vigtig komponent i dannelsen af hvidt lys. Derfor udsættes vi for blåt lys når vi anvender skærme, og skaden er værre hvis man udsættes for blåt lys fra en skærm uden naturligt dagslys til stede.  

Hvordan påvirker blåt lys mig? 

De fleste som tilbringer mange timer foran en skærm vil opleve symptomer på CVS. Symptomer på CVS er trætte, tørre og irriterede øjne, mangel på produktivitet og koncentration, urolig og usammenhængende søvn, ofte i kombination af en følelse af ikke at føle sig træt om aftenen. Undersøgelser har vist at personer der eksponeres for blåt lys – særligt i mørke inden de skal sove, har en betydelig lavere procentdel af hormonet melatonin i kroppen. Melatonin er det som kaldes for “kroppens søvnhormon” og skaber træthedsfølelsen. Med mangel på melatonin kan man desuden have svært ved at få effektiv og dyb søvn.  

 

Share