Lej et termografikamera og spar penge på varmeregningen

ANNONCE

Det kan koste op til 8.000 kroner at få lavet en termografiundersøgelse af dit hus, men faktisk kan du også selv udføre undersøgelsen. Det er nemlig muligt at leje termografikamera og undersøge dit hus for kuldebroer, som gør din varmeregning unødvendigt høj. Derudover får du også en spændende oplevelse, for det er interessant selv at kunne undersøge sin bolig med et termografikamera.

Sådan bruger du et termografikamera

Et termografikamera er et avanceret kamera, som kan registrere infrarød stråling. Kameraet afslører forskellige temperaturer på husets overflade, og kolde temperaturer vises som grøn eller blå, mens varme temperaturer vises som rød eller gul.

Når du bruger et termografikamera, kan du også få dannet billeder, som du selv kan nærstudere senere. Disse billeder kaldes termogrammer, og de gør det nemmere at opdage detaljer, som du ellers kunne have overset.

Et termografikamera kan både bruges udendørs og indendørs. På et udendørs termografisk billede skal du være opmærksom på rød og gule farver, da disse viser kuldebroer, hvor varmen undslipper. På et indendørs termografisk billede skal du omvendt være opmærksom på grønne og blå farver, da disse kan vises træk.

Det kan være lidt øvelse at tolke temogrammer, og du skal være opmærksom på at ting som genskin fra vinduerne eller sne på bygningen kan påvirke undersøgelsens resultater.

Almindelige kuldebroer

Der er stor sandsynlighed for at din bolig også har kuldebroer, hvor der trænger kulde ind i huset. Der opstår for eksempel ofte kuldebroer på steder, hvor ydervæggen mødes med et vindue. Dette problem kan være endnu større, hvis der for eksempel er tale om en kuldebro ved en terrassedør, da der er tale om en endnu større kuldebro. Problemet opstår normalt, fordi den afsluttende mursten op til vinduet ofte er sat på tværs mellem ydervæg og indervæg, hvilket skaber en kuldebro.

Det er nemmest at udbedre dette problem, når du alligevel skal udskifte et vindue eller din terrassedør. Du kan nemlig skære i den sten som ligger på tværs og indsætte den manglende isolering. I samme omgang kan du også vælge et vindue eller en dør med en mere energivenligt glas. Det er især vigtigt med energiglas i en terrassedør, da glasfladen er så stor. Se mere her på denne side, og læs mere om selv at udskifte din terrassedør her. Det er nemt, og du kan spare rigtig mange penge ved at gøre arbejdet selv, hvis du er nysgerrig, kan du prøve at lave en termografiundersøgelse igen bagefter, så du kan se forbedringerne. Med lidt held vil du også opdage, at der undslipper mindre varme igennem glasset.

En termografiundersøgelse kan også bruges til at vise mangelfuld isolering i væggene. Isoleringen kan for eksempel være sammensunket på visse steder, hvis du har fået foretaget en hulmursisolering.

Gode råd til din termografiske undersøgelse

Det er vigtigt, at der er forskel mellem temperaturen udenfor og indenfor, og derfor kan du ikke foretage en termografisk undersøgelse om sommeren, da der er for varmt udenfor. Der skal som minimum være 12 grader i forskel mellem den indendørs og udendørs temperatur, så du tydeligt kan se potentielle problemområder.

En termografiundersøgelse kan også bruges til at vise kolde overflader indenfor. Der dannes ofte kondens på disse overflader, hvilket kan udvikle sig til skimmelsvamp. Du kan også bruge kameraet til at undersøger dine gulvvarmeslanger. Hvis de ikke ligger jævnt fordelt under gulvet, kan du opleve, at varmen ikke bliver brugt på optimal vis.

Share