Yoga for krop og sjæl 

Yoga er en en god måde at forbedre dit fysiske og mentale velbefindende på. Det kan hjælpe dig med at opbygge styrke og fleksibilitet og forbedre din balance og kropsholdning. Yoga kan også hjælpe dig med at slappe af og afstresse.

Der findes mange forskellige typer yoga, så det er vigtigt at finde et kursus, der passer til dig. Hvis du er ny til yoga, er det en god idé at starte med et begynderkursus. Når du først har styr på det grundlæggende, kan du gå videre til mere avancerede klasser.

Yoga er velegnet til folk i alle aldre og på alle fitnessniveauer. Hvis du har sundhedsmæssige problemer, er det dog altid en god idé at tale med din læge, før du begynder på et nyt træningsprogram.

Det skal du bruge, for at komme i gang med yoga

Alt, hvad du behøver til yoga, er en måtte og behageligt tøj. Hvis du dyrker yoga derhjemme, kan du investere i noget yogaudstyr, f.eks. blokke eller remme, så du får mest muligt ud af din træning.

De fleste studier stiller måtter og andre rekvisitter til rådighed, men det er altid en god idé at ringe i forvejen for at tjekke det.

Hvad du kan forvente af en yogaklasse

Yogaklasser, som fx Hatha yoga starter typisk med nogle blide strækøvelser, efterfulgt af en række stillinger (kendt som asanas), der udfordrer din balance og fleksibilitet. Timen afsluttes derefter med lidt afslapning.

De fleste klasser er velegnede til alle niveauer, men hvis du er nybegynder i yoga, er det en god idé at fortælle læreren det så de kan give dig ændringer til stillingerne.

Hvis du ikke er sikker på, hvad du kan forvente af et kursus, er det altid en god idé at ringe i forvejen eller tale med nogen, der har været der før.

Yogastillinger for nybegyndere

Hvis du er nybegynder i yoga, er det en god idé at starte med nogle grundlæggende stillinger. Disse kan hjælpe dig med at opbygge styrke og fleksibilitet og vænne dig til følelsen af at være i yogapositioner.

Bjergstilling: Stå med fødderne i hoftebreddes afstand og hænderne i siden. Tag en dyb indånding, og når du ånder ud, løfter du armene op over hovedet. Ræk op mod himlen, og stræk rygsøjlen ud, mens du gør det. Træk vejret dybt i et par åndedrag og sænk derefter armene ned til siden igen, og slip stillingen.

Nedadvendt hund: Start på alle fire med hænderne under skuldrene og knæene under hofterne. Når du ånder ud, løfter du dine hofter op i luften, så din krop danner en omvendt “V”-form. Hold arme og ben strakte, og træk vejret dybt i et par vejrtrækninger. For at slippe stillingen, udånder du og vender tilbage til alle fire.

Warrior I: Start i bjergstillingen, og tag så et stort skridt tilbage med dit højre ben. Bøj dit venstre knæ, så det er i en 90-graders vinkel, og tilpas din venstre ankel til dit venstre knæ. Løft armene, så de er parallelle med jorden, og stræk dem ud til siderne. Kig over din venstre hånd. Hold den i et par åndedrag, og gentag derefter på den anden side.

Tree pose: Start i bjergstilling, flyt derefter vægten over på venstre fod, og før højre fod op til at hvile mod venstre ankel, læg eller lår, afhængigt af din fleksibilitet. Pres håndfladerne sammen foran brystet. Hold et par vejrtrækninger, og gentag derefter på den anden side.

Share