6 fordele ved bukkehorn

Bukkehornsfrø (Trigonella foenum-graecum) er en plante, der producerer frø og blade, der bruges i indisk og middelhavs madlavning og også som urtemedicin til behandling af problemer lige fra diabetes til menstruationskramper, ammeproblemer og testosteronforbedring.

Når det bruges i kulinariske omgivelser, siges bukkehornsfrø at lugte og smage som ahornsirup. Faktisk, Det bruges undertiden til at forbedre smagen af ahornsirup, og det er ofte inkluderet som ingrediens i krydderiblandinger. Nogle gange bruges det endda til at maskere smagen af andre lægemidler.

Friske bukkehornsblade forbruges undertiden som en grøntsag og indgår i karryretter, såsom aloo methi, en skål, der kombinerer bukkehornsbladene (undertiden kaldet “methi blade”) med kartofler og krydderier som spidskommen, perikon, hvidløg og gurkemeje.

Bukkehorn har også en lang historie med medicinsk brug, selv om få af urtens påståede fordele understøttes af stærke eller konsekvente videnskabelige beviser. Ifølge National Institutes of Health (NIH) er der ikke nok beviser, der understøtter fordelene ved bukkehorn (selvom undersøgelser er i gang), men der er en “rimelig mængde” information om urtens potentielle skadelige virkninger.

Diabetes Management

En forskningsgennemgang blev udført i 2016, der evaluerede den potentielle virkning af bukkehorn på hyperglykæmi (højt blodsukker) og hyperlipidæmi (højt kolesteroltal) hos mennesker med diabetes og prædiabetes. Mens undersøgelsesforfattere fandt, at urtemedicinen kan have en betydelig indvirkning på fastende blodsukker, HbA1c-niveauer og totale kolesterolniveauer, bemærkede de også, at kun ti undersøgelser blev evalueret. De bemærkede også, at nogle undersøgelser var af dårlig kvalitet.

En anden forskningsoversigt offentliggjort i Nutrition Journal konkluderede, at den nuværende forskning understøtter de gavnlige virkninger af bukkehornsfrø på glykæmisk kontrol hos mennesker med diabetes. Disse undersøgelsesforfattere udtalte imidlertid også, at undersøgelser af højere kvalitet er nødvendige for at give mere afgørende beviser.

Forbedrede kolesteroltal

Nogle mennesker tager bukkehorn for sin påståede virkning på kolesterolniveauet. En metaanalyse offentliggjort i 2020 evaluerede den potentielle indvirkning, som urten kan have på total kolesterol, LDL (“dårligt”) kolesterol og HDL (“godt”) kolesterol.

Undersøgelsesforfattere skrev, at bukkehornstilskud kan reducere total kolesterol og LDL-kolesterol betydeligt, samtidig med at HDL-kolesterolet øges, men at resultaterne varierede baseret på undersøgelsesdesign. De bemærkede også, at bukkehornets indvirkning på kolesterol var mere omfattende hos mennesker med diabetes. Disse forskere opfordrede også til mere forskning af høj kvalitet for yderligere at forstå fordelene ved bukkehorn.

Lindring af menstruationskramper

En af de mere populære anvendelser af bukkehorn er til lindring af smerter under menstruation, også kaldet dysmenoré. Men en Cochrane-gennemgang, der blev offentliggjort i 2016, fandt meget få beviser for at understøtte dens effektivitet til denne fordel. De bemærkede også, at undersøgelserne var begrænsede, og at kvaliteten af beviserne var lav.

Forbedret amning

En anden Cochrane-gennemgang evaluerede den mulige effekt, som bukkehorn (og andre urte- eller medicinske behandlinger) kan have på mælkeproduktionen hos kvinder, der ammer. Nogle tidlige undersøgelser havde antydet, at bukkehorn kan give en mild effekt for at fremme mælkeproduktionen, især i de første par dage efter fødslen.

Cochrane-gennemgangen fandt imidlertid, at mens naturlige mælkeboostere som bukkehorn kan forbedre mælkevolumen og spædbørns vægt, var korrekturlæserne “meget usikre” om dokumentationen. Undersøgelsesforfattere var også usikre på, om der er nogen risiko for moderen eller barnet ved at tage et urtetilskud som bukkehorn.

Øget styrke

En undersøgelse offentliggjort i 2010 undersøgte, om et bukkehornstilskud kan være i stand til at forbedre over- og underkropsstyrke og kropssammensætning hos raske mænd. Til undersøgelsen blev 49 modstandstrænede mænd tilfældigt tildelt til at tage en kapsel indeholdende 500 mg eller placebo. De deltog derefter i et overvåget fire dage om ugen periodiseret træningsprogram opdelt i to øvre og to underekstremitetstræninger om ugen i alt otte uger.

Resultaterne viste, at bukkehornstilskud havde en signifikant indvirkning på både over- og underkropsstyrke og kropssammensætning sammenlignet med placebo uden kliniske bivirkninger. Det skal dog bemærkes, at undersøgelsen blev finansieret af Indus Biotech, et firma, der sælger bukkehornstilskud. Andre undersøgelser, der understøtter denne fordel, mangler.

Seksuel forbedring

En af de mest populære anvendelser af bukkehorn er at forbedre seksuel funktion. Der har været to undersøgelser (udført af de samme forskere), der tyder på, at det at tage 600 mg af et proprietært bukkehornsfrøekstrakt kan øge interessen for sex hos raske yngre kvinder med lav sexlyst.

Det kan også forbedre seksuel evne og interesse for sex hos ældre mænd, der er begyndt at miste interessen og i raske yngre mænd. Men der mangler yderligere uafhængig forskning til støtte for disse undersøgelsesresultater, så det er uklart, om bukkehornsfrø kan give denne fordel.

Share